Forskning visar att vallväxter behöver mycket fosfor och kalium, vilket kräver både kalcium och magnesium i höga nivåer.
Har du vallodling i växtföljden bör du tänka både en, två och tre gånger på ditt kalkbehov. Den rikliga kvävegödslingen vid intensiv vallodling leder snabbt till att jorden försuras. I värsta fall kan pH-värdet sjunka med en pH-enhet på tre år. Med regelbunden underhållskalkning hjälper du naturen på traven genom att hålla pH-värdet på rätt nivå. Därför är det alltid viktigt att kalka en vall ordentligt när den anläggs.
Var noga med magnesiumtillståndet i jorden. Vallväxter är krävande grödor och ett underskott uppträder ofta på lätta jordar. Använd magnesiumkalk, det gynnar växternas klorofyll- och celluppbyggnad vilket i sin tur bidrar till bland annat god muskelfunktion hos djuren. Markkartera regelbundet och låt inte Mg-AL-talet bli för lågt (tumregel Mg -AL >5 på lätta jordar >10 på lerjordar).
Kalk har en betydande inverkan på vallskördens storlek, eftersom kalk gör att näringsämnen tas upp effektivare. Kalk har visat sig ge stora skördeökningar både vid vallodling och spannmålsodling. I de långliggande försöken R1002 vid SLU gav en uppkalkning till pH 6,5 en skördeökning i vall på 16 procent. För spannmål generellt låg siffran på 13 procent, och för korn på 20 procent.