Hyvä kysymys, mutta joka tapauksessa hinnalla on ostajan mielessä iso painoarvo aina, kun hankintoja tehdään. Se mitä ostokohde sitten lopulta maksaa riippuu monesta ja siinä punnitaan ostajan ammattitaito. Mitä oikeasti ollaan ostamassa ja mihin ostoa on tarkoitus käyttää ?
Tuotteena kalkki ei poikkea mainitusta linjasta. Hintaa kysytään ja hinnasta puhutaan varmasti, mutta tietyllä tavalla kalkki on ostajan kannalta tuotteena haastava.
Eri tuotteiden yksiselitteinen vertailu ei ole helppoa ja toisaalta pelkkä kalkki on vain osa kokonaisuutta. Se toimii halutulla tavalla vasta sitten, kun se on levitetty peltoon hallitusti ja niin kuin oli suunniteltu. Kalkinostajan pitää tietää mitä hän on tekemässä ja mitä kalkilla halutaan saada aikaan. Hinnan houkutus on aina vahva, mutta todellinen halpuus voi olla kätkössä.
Melko yleinen tapa verrata eri kalkitusaineita keskenään on katsoa neutralointia ja erityisesti nopeaa neutralointikykyä. Sinänsä oikea linja, mutta ei välttämättä koko totuus. Kalkitus tehdään yleensä noin viiden vuoden välein ja sinä aikana jokin muu tekijä, esim. magnesiumpitoisuus tai jopa levitystasaisuus, voikin nousta ykköseksi. Lisäksi kalkin eri ominaisuudet vaikuttavat toisiinsa, joten saatavilla olevia kalkitusaineita pitäisi tarkastella aina kokonaisuutena tilan tarpeista lähtien. Hyvä esimerkki tästä on juuri tuo mainittu magnesiumpitoisuus. Magnesiumille on ominaista, että se hidastaa kalkin neutraloivaa vaikutusta. Tuoteselosteessa tämä näkyy siten, että nopeavaikutteinen neutralointikyky on magnesiumrikkaalla kalkilla aina huono eikä sille voi mitään. Jos kuitenkin kyseisen kalkin raekoko ja kokonaisneutralointikyky ovat hyviä, se on juuri oikea valinta mikäli kalkittavalla lohkolla on tarvetta magnesiumille. Käytännön viljelyssä pH kyllä nousee tarvittavalla nopeudella ja kalkin mukana tuleva magnesium on kätevää ja edullista.
Halvinta kalkkia on se, jolla saadaan viljeltävään kasviin oikea vaikutus.
Kalkki on tärkeä osa hyvän sadon perustaa ja siksi oleellinen tekijä onnistuneessa kalkituksessa on tasainen levitys. Hintahan se levityksessäkin nostaa päätään, mutta jälleen tärkein tekijä voikin olla jossain muualla. Kasvi saa ravinteet käyttöönsä vain kalkitusta maasta ja kalkitusainetta pitää pystyä levitysvaunulla hallitsemaan niin, että kalkkia menee haluttu määrä haluttuun paikkaan. Tämä vaatii paitsi levityskelpoisen kalkin, myös levitysurakoitsijan työtä ja taitoa, joilla on aina hintansa. Jos kalkkia levitetään 5 t/ha, euron säästö / tonnin levityksessä tarkoittaa 5 euroa hehtaarille. Säästetty euro on säästetty euro, mutta kalkituksessa hyvä levitystyö on aina hintansa arvoinen. Satojen eurojen lannoitteet / hehtaari eivät mene hukkaan.
Halvalla voi kalkituksessa saada muutakin kuin harmia, mutta tärkeintä on osata ostaa hyvä perusta oman tilan hyvälle sadolle. Se perusta ei ole pelkkä kalkin tonnihinta, ei pelkkä neutralointikyky eikä pelkkä levitys. Kalkitus on kokonaisuus, joka kannattaa hallita ja johon kannattaa perehtyä.
Mika Erkkilä
Myyntipäällikkö, Pohjois-Suomi
Maatalous ja rehukalkit