×

Uutiset

Nordkalk mukana vahvistamassa Vesterbackan luonnon monimuotoisuutta Vimpelissä

Vimpelin Vesterbackan louhosalue on Etelä-Pohjanmaan merkittävimpiä uhanalaisten lajien keskittymiä. Alueen emäksinen maaperä luo suotuisat kasvuolosuhteet monille harvinaisille kalkkia vaativille lajeille, kuten erittäin uhanalaiselle ketokatkerolle.

Ketokatkero viihtyy perinnebiotoopeilla, kuten tuoreilla ja kuivilla niityillä, kedoilla ja nummilla, hakamailla sekä metsälaitumilla. Lajin elinympäristöjä uhkaa avoimien alueiden sulkeutuminen, kemialliset vaikutukset, rakentaminen sekä mahdollisesti vieraslajit.

Toimenpiteitä luonnon hyväksi

Nordkalk on ollut mukana alueen hoitosuunnitelman laatimisessa yhteistyössä Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen, Metsähallituksen ja Suomen ympäristökeskuksen kanssa. Tämä yhteistyö takaa, että ketokatkeron hoitotoimet perustuvat parhaaseen saatavilla olevaan tietoon ja asiantuntemukseen.

Nordkalk on ryhtynyt myös käytännön toimiin alueen luonnon monimuotoisuuden parantamiseksi. Kesällä 2024 rahoitimme ketokatkeron hoidon edistämistä koealalla ELY-keskuksen laatiman hoitosuunnitelman mukaisesti.

Uuden tiedon kehittäminen

Nordkalkin hankkeet keräävät tietoa ja osaamista siitä, miten ketokatkeron ja muiden kalkinsuosijalajien elinympäristöjä voidaan hoitaa tehokkaasti. Tämä pitkäjänteinen työ mahdollistaa sen, että ketokatkero ja muut herkät lajit voivat menestyä tulevaisuudessakin. Koealueilla tehdyt tutkimukset ja toimenpiteet tarjoavat arvokasta tietoa siitä, millaiset hoitotoimet toimivat parhaiten.

Yhteinen tulevaisuus

Ketokatkeron kasvupaikat, kuten kalsiumpitoiset niityt, ovat usein myös lajirikkaimpia alueita. Tämän lajin elinympäristön hoito hyödyttävät samalla muita kasveja, pölyttäjiä, kuten kimalaisia ja perhosia, sekä kasveja syöviä hyönteisiä.

Ketokatkeron hoitotoimet edistävät siten myös kokonaisvaltaisesti luonnon monimuotoisuuden säilymistä alueella.

Uutiset & blogit

Lisää uutisia

Lisää uutisia