Rakennekalkin avulla voidaan vähentää nopeasti maatalouden ravinnepäästöjä vesistöihin, minkä monet Ruotsissa tehdyt tutkimukset ovat osoittaneet. Menetelmän tehokkuutta testataan nyt laajassa suomalaisessa tutkimushankkeessa, joka on osa ympäristöministeriön käynnistämää Vesiensuojelun tehostamisohjelmaa 2019-2023.
Turun ammattikorkeakoulun luotsaamassa Rakennekalkki maatalouden vesiensuojelumenetelmänä -hankkeessa tutkitaan rakennekalkin toimivuutta ja sopivuutta erilaisissa olosuhteissa ja eri maalajeilla. Tavoitteena on tutkia rakennekalkin vaikutuksia vesistökuormitukseen, maaperään ja satoon sekä selvittää optimaaliset käyttömäärät ja levitysajankohdat.
Tutkimustyötä tehdään sekä laboratorioissa että pelloilla Varsinais-Suomessa, Satakunnassa ja Pirkanmaalla. Eurajoen valuma-alueella toteutetaan 2020 syksyllä rakennekalkin peltolevityskoe yhteistyössä valuma-alueen viljelijöiden kanssa. Paimiossa on jo tänä syksynä levitetty rakennekalkkia kolmelle Sokerijuurikkaan tutkimuskeskuksen koekentälle. Kolmas pilottikohde sijaitsee Turun kaupungin omistamilla pelloilla Turun seudulla. Myös Kangasalan Pakkalanjärven valuma-alueen vuoden 2018 rakennekalkituksen vaikutusten seurantaa jatketaan.
Hankkeessa mukana ovat Pyhäjärvi-instituutti, Luonnonvarakeskus, Suomen ympäristökeskus, Sokerijuurikkaan tutkimuskeskus, Turun kaupunki ja ProAgria Länsi-Suomi. Hanketta rahoittaa ympäristöministeriö osana Vesiensuojelun tehostamisohjelmaa, jonka toimenpiteistä mittavin on Saaristomeren valuma-alueen peltojen kipsikäsittely. Rakennekalkin lisäksi ohjelman puitteissa tutkitaan kuitulietteen käyttöä vesiensuojelussa.
Lue lisää: https://proagria.fi/rakennekalkki