Loimaalaisella kalkitusurakoitsijalla Heikki Lintulalla on takanaan yli 40-vuotinen ura kalkinlevityksessä. Huolellisuus ja hyvä työnjälki ovat aina olleet hänen tavaramerkkinsä urakoinnissa.
Urakoitsijana Heikki Lintula oli tunnettu siitä, että hän kävi aina katsomassa levitettävänä olevan pellon ennen kuin meni sinne koneen kanssa.
”Eihän pellolle uskalla mennä levittämään ennen kuin on varmistanut, että se on juuri oikea pelto”, hän sanoo itsestäänselvyytenä.
Levityksen jälkeen hän vielä kävi tarkistamassa, että levitysjälki oli hyvä, mistä työn tilanneet viljelijät luonnollisesti tykkäsivät. Samalla se lisäsi entisestään luottamusta urakoitsijan ja viljelijöiden kesken.
”Kun koettaa aina tehdä niin hyvin kuin osaa, niin sitä parempihan se on kaikille”, hän sanoo turhankin vaatimattomasti.
Kalkitusuran alkuvaiheessa hyvä levitysjälki oli myös myyntityötä, kun nykyisten sähköisten tilausten sijaan uusia tilauksia tuli suoraan pellolta.
Kun Lintula meni jollekin pellolle kalkitsemaan, paikalle tulleet viljelijät näkivät huolellista työtä tekevän urakoitsijan ja pyysivät levittämään kalkkia myös omille pelloilleen.
Lintula piti tärkeänä myös kalkkia tuovien kuskien huolellisuutta, että yhdistelmä on varmasti tulossa oikealle kohteelle. Navigaattorien yleistyttyä kuskit saattoivat luottaa niihin liikaa, jolloin edessä olikin umpikuja. Täydessä kuormassa olevaa yhdistelmää ei saanut sieltä kovin helposti pois.
”Sanoinkin aina, että kun asvaltti loppuu alta, niin navigaattorista huolimatta puhelin käteen ja varmistus, että varmaan ajaa oikealle kohteelle. Parikin autonmittaa väärään suuntaan voi olla liikaa”, hän antaa nykypäiväänkin soveltuvan neuvon.
Kalkituksen yleistyessä levittimet ja niiden tekniikka kehittyivät ja kuvan kalustolla Heikki Lintula levitti kalkkia 1980- ja 1990-luvuilla. Hän arvelee levittäneensä suunnilleen yhtä paljon sekä sängelle että hangelle.
40 vuodessa maatalouden rakennemuutos näkyi asiakaskunnassa. Kun ennen oli paljon pikkupaikkoja eli pieniä tiloja, nyt niiden tilalla ovat isot maatilat. Sen sijaan kalkitusmäärät eivät Lintulan mukaan ole juuri muuttuneet, aina levitettiin viisi tonnia hehtaarille. Tosin hänen mukaansa määrät vaihtelivat tiloittain.
”Joillekin tiloille meni kymmenenkin tonnia, ja lähes vuosittain, oli sitten maataloudessa hyvä tai huono vuosi. ”
Lintula arveleekin monen viljelijän nyt kiittelevän ahkeraa kalkitustaan, kun rajusti kallistuneista lannoitteista saadaan kalkin ansiosta kaikki mahdollinen hyöty irti pellon kasvukunnossa.”
”Valveutuneet isännät tiesivät, että se rankaisee, jos jättää kalkituksen väliin.”
Heikki Lintulan levittämä kalkki on tullut koko ajan pääasiassa Paraisten tehtaalta, mutta Vampulankin tehtaaseen liittyy yksi merkkipaalu. Hänen levitettäväkseen Mellilään tuli vuonna 1985 avatulta Vampulan kalkkitehtaalta lähtenyt ensimmäinen kalkkikuorma.
Kiivaimpina kalkituskausina oli tavallista, ettei kalkkia saanut tehtaalta heti. Pahimmillaan odotusajat venyivät jopa vuorokauteen ja jonot ulottuivat esimerkiksi Vampulan tehtaalta päätielle asti.
Heikki Lintula muistaa tehtaalta tapauksen, kun Keski-Suomesta jo illalla tehtaan portille jonottamaan tullut kuski ei yön autossa nukuttuaan ollut aamulla kyllin terävänä. Niinpä muutama auto ehti livahtaa hänen edelleen.
”Riita ja käsirysyhän siitä syntyi ja vasarat alkoivat heilua, kenen vuoro oli ensin. Mietin ettei sitä sentään kalkista tarvitsisi tapella”, hän naurahtaa.
Kalkkiurakoitsijan työ traktorin hytissä on varsin yksinäistä puurtamista. Heikki Lintula olikin siksi ahkerasti mukana alan urakoitsijayhdistyksessä. Hänen mukaansa se lisäsi alan toimijoiden yhteishenkeä ja samalla oli hyvä vaihtaa kuulumisia, mitä muualla päin touhutaan.
”Niiltä ajoilta ja reissuilta on paljon mukavia muistoja”, hän kiittelee vieläkin.
Uuden Vampulan kalkkitehtaan ensimmäinen kalkkikuorma vuonna 1985 lähti Pietilän kuljetusliikkeen kuljettamana Mellilään Heikki Lintulan urakoitavaksi.