Kaikki hedelmäpuut tarvitsevat kalkkia, koska kalkitseminen nostaa maan pH:ta ja parantaa maan mururakennetta. Suomen maaperä on luontaisesti hapanta, jolloin kasviravinteet pidättäytyvät maahan eivätkä ole kasvien käytössä. Saadaksesi vuotuisesti hyvää satoa hedelmäpuistasi, kalkitse puita keväisin ja syksyisin.
Hedelmäpuiden leikkuussa tulee kiinnittää erityishuomiota leikkausjälkeen ja oksakauluksen säilyttämiseen. Varmista, että leikkuuvälineesi ovat oikeanlaiset ja hyvässä terässä, etteivät oksapinnat repeile. Huono leikkuujälki mahdollistaa kasvitautien pääsyn puun sisään, mikä aiheuttaa satotappioita ja puun terveyden heikentymistä.
Yleisesti hedelmäpuiden leikkauksen tarkoituksena on harventaa latvusta, jolloin valo pääsee kaikkialle kypsyttämään satoa. Oikeanlaiset leikkuut tukevat puun kasvua ja tekevät puun rakenteesta vahvemman kantamaan satoa. Lisäksi ilmava latvus vähentää kasvitautien määrää ja helpottaa sadonkorjuuta.
Huomiokohdat hedelmäpuiden leikkauksessa
- Kaikki hedelmäpuut voidaan leikata ennen silmujen turpoamista helmi-maaliskuussa, mutta kumivuotoiset luumu- ja kirsikkapuut voidaan rakenneleikata vasta heinäkuussa, millä ehkäistään vuotaminen.
- Ennen leikkuuta tarkastele puuta ja merkitse mitkä isot oksat aiot poistaa. Suunnittele jokaisen oksan poisto tarkkaan miettien miten se vaikuttaa puun rakenteeseen ja olemukseen leikkuun jälkeen.
- Poisleikattavia kohtia puussa ovat kuivuneet, sairaat ja vioittuneet oksat, latvuksen sisäänpäin kasvavat oksat, jyrkässä oksakulmassa kasvavat oksat, runko- ja juuriversot sekä tarvittaessa alimmat oksat.
- Paksuja oksia sahatessa pyri sileään ja kaltevaan leikkuupintaan, jota pitkin vesi valuu pois. Tarvittaessa käytä leikkuuhaavabalsamia ehkäistäksesi kasvitautien pääsyn puuhun.
- Pyri muotoilemaan nuoresta puusta tasapainoinen ja vahvaoksainen ja vältä vanhan puun radikaaleja leikkauksia ja isojen oksien poistoa. Muista, että leikkaaminen kiihdyttää uuden kasvun syntymistä seuraavana vuonna.
- Kesällä ennen sadon kypsymistä vesiversot on hyvä poistaa ja yli 30 cm pitkiksi kasvaneet vuosikasvaimet typistää.
- Puiden kasvua ylläpitääksesi muista vuotuinen kalkitus ja lannoitus!