Luontaisesti Suomen maaperä on liian hapan monille vihanneksille ja juureksille. Kalkitsemalla kasvimaata voidaan pH-luku nostaa tarvittavalle tasolle 6-7 pH.
Hyödyt kasvimaan kalkituksesta:
Esimerkiksi palko-, sipuli-, salaatti-, tai juuresvihanneskasvien pH-tavoite on 6-7. Samaan pH:n tavoiteluokkaan kuuluvat myös avomaankurkku, kaali, tomaatti ja raparperi.
Muiden vihanneskasvien viljelyssä pH voi olla 6-6,5 tasolla. Poikkeuksena kasvimaan kalkituksessa on ruokaperuna, joka viihtyy parhaiten pH ollessa 5,8-6,1. Ruokaperunamaata perustettaessa tehdään peruskalkitus, jonka jälkeen ylläpitokalkitus 8 vuoden välein. Lisäksi ruokaperunan viljelyssä tulee huomioida vuotuinen kalsiumin tarve kasvitautien ja sadon heikentymistä ehkäisemään.
Kalkin levitysmäärät riippuvat maalajista ja nykyisestä pH:sta, jonka kätevästi voit mitata pH-liuskoilla. Maalajin pystyy tunnistamaan maata kääntämällä ja katsomalla sen koostumusta. Huomioi että savi- ja multamaat tarvitsevat enemmän kalkkia happamuuden poistamiseen. Levitä tarvittava määrä kalkkia kasvimaallesi ennen maan muokkaamista.