Cirkulär ekonomi är ett vidsträckt begrepp, som innebär att man övergår från lineär konsumtion till att dela, hyra och återvinna. Materialen utnyttjas effektivt och hållbart och de cirkulerar länge och tryggt.
Inom gruvindustrin betyder cirkulär ekonomi i allmänhet att man effektivt utnyttjar alla sidoströmmar och tar tillvara de mineraler som tidigare slutade som avfall.
Den cirkulära ekonomin har en enorm potential med lösningar för klimatförändringen, användningen av naturresurser samt bevarandet av naturens biodiversitet. Nordkalk har förbundit sig att främja cirkulär ekonomi i sin egen verksamhet: vårt mål är att utnyttja allt det material vi bryter ur berggrunden och så effektivt som möjligt använda såväl våra egna som kundernas kalkbaserade sidoströmmar.
Nu bjuder vi in kunder, lagstiftare och beslutsfattare att samarbeta
Den cirkulära ekonomins möjligheter är så gott som obegränsade, men helt problemfritt är det inte att övergå till den nya modellen.
Tillgången till cirkulära produkter stämmer inte alltid tidsmässigt eller logistiskt överens med efterfrågan på marknaden. Vi garderar oss mot detta genom att se till att de cirkulära lösningarna har alternativ som bygger på jungfruliga råmaterial. Dessutom utvecklar vi olika lösningar för mellanlagring så att vi klarar av toppar i efterfrågan. Lagerhållningen höjer priset på produkten, vilket köparen tyvärr inte alltid förstår. Enbart miljöargument är sällan tillräckliga för att någon ska välja en cirkulär produkt.
En annan utmaning med sidoströmmar är att kvaliteten varierar mera än hos jungfruliga råmaterial. Ibland vill marknaden inte acceptera en cirkulär produkt, bland annat för att de antar att den är av sämre kvalitet eller har för stora kvalitetsvariationer. Vi försöker minimera de här riskerna genom att övervaka kvaliteten hos våra sidoströmmar. Vid behov kan vi jämna ut variationer i kvaliteten med små mängder jungfruligt råmaterial i processen.
Av lagstiftarna önskar vi oss stöd för cirkulär ekonomi och att de skulle underlätta produktfieringen och nyttoanvändningen av material som tidigare betraktades som avfall – naturligtvis utan att pruta på kvaliteten.
Därtill borde den offentliga sektorn kunna arbeta proaktivt och målmedvetet för att skapa förutsättningar för affärsverksamhet med cirkulära produkter, så att företagen kan utvecklas och bli framgångsrika. Det kan exempelvis betyda att man på regional nivå gynnar användningen av de sidoströmmar som uppstår i regionen eller stöder metoder som så effektivt som möjligt utnyttjar sidoströmmarna på området.
Annica Lindfors, Nordkalks direktör för cirkulära lösningar