Kalkinlevitystä urakoivan vöyriläisen Lindholms Entreprenadin yrittäjä Ronny Lindholm sanoo, että maatalouden heikentynyt kannattavuus näkyy myös kalkituksissa.
Kuva ja teksti: Arto Takalampi
”Kalkituksen kokonaismäärät ovat lievässä laskussa, mutta vuosittain voi olla suurtakin vaihtelua”, hän sanoo
Vertailuesimerkiksi hän ottaa syksyt 2017 ja 2018. Sateisena vuoden 2017 syksynä toteutunut levitysmäärä jäi vain 80 tonniin eli pariin täysperävaunulliseen. Seuraava syksy oli huomattavasti parempi ja levitysmäärä nousi 1 400 tonniin.
Nordkalkin aluepäällikön Mika Erkkilän mukaan vuoden 2017 syksy oli todella heikko kalkituskausi. Kuvaavaa syksylle oli sateiden ja märkyyden lisäksi, että tuolloin yritettiin puida vielä lokakuun lopulla jo pakkassäässä.
”Itse asiassa muutamat viime vuodet eivät ole olleet kalkituksessa veljeksiä vaan joka toinen vuosi on ollut olosuhteiltaan ja edellytyksiltään hyvä ja joka toinen vuosi huonompi”, hän vertaa.
Henry Södersvedillä olisi varma lääke, millä viljelyn kannattavuus paranisi ja kalkitusmäärät kääntyisivät nousuun, sillä kalkituksen edut ovat viljelyssä kiistattomat.
”Viljan hinta pitäisi nousta selvästi nykyistä paremmaksi, niin se kannustaisi kalkitsemaan”, hän korostaa.
Lindholms Entreprenad on urakoinut jo vuodesta 1981 lähtien, jolloin Ronnyn isä aloitti lumitöiden tekemisen. Ronny tuli mukaan yritykseen vuonna 2006 ja kalkinlevityksen hän aloitti vuonna 2008.
Yrityksessä on mukana myös hänen veljensä sekä yksi kokopäiväinen ja yksi osa-aikainen työntekijä. Kalkinlevityksen lisäksi yritys levittää kuivalantaa sekä tekee maansiirtotöitä ja talvella lumi- ja hiekoitustöitä.
Ronnyllä on myös 130 hehtaarin kasvinviljelytila, jolla hän viljelee ohraa, vehnää sekä rypsiä.
Kuva: Urakoitsija Ronny Lindholm (vas.) vaihtoi muutaman sanan Henry ja Viola Södersvedin kanssa kalkituksesta ja levitettävästä alasta ennen kuin Lindholm alkoi levityshommiin.